Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat joi introducerea primului salariu minim din instoria tarii, de 8,5 euro pe ora, nivel mai mare decat in statele Unite si Marea Britanie.
Conform BBC, crestin-democratii cancelarului Angela Merkel si-au exprimat acordul cu privire la introducerea salariului minim, in cadrul acordului de coalitie cu Partidul Social Democrat.
Pana in prezent, Germania a fost unul dintre cele 7 state din UE unde nu exista un salariu minim la nivel national. Amintim faptul ca salariul minim pe economie in Romania este de 900 de lei, de la data de 1 iulie 2014. Plata pe ora este de 5,35 lei pe ora.
Subiectul referitor la introducerea salariului minim in Germania a fost intotdeauna unul controversat. Liderii de afaceri au avertizat ca unul dintre efecte va fi cel de scadere a numarului de locuri de munca si transferul activitatilor de productie in alte tari, unde costul fortei de munca este mai redus.
In acelasi timp, sustinatorii decizie sunt nemultumiti de faptul ca s-au aprobat concesii pentru unii angajatori, precum introducerea salariului minim cu o perioada de gratie de 2 ani.
Aceasta prevedere nu se aplica in cazul minorilor, stagiarilor, ucenicilor, somerilor de unga durata, in primele 6 luni de la angajare.
In cazul celorlalte categorii de angajati, reglementarile vor intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2015. Din data de 1 ianuarie 2018, salariul minim va fi revizuit anual.
Elvetienii au respins prin referendum, in cursul lunii mai, masura de introducere a celui mai mare salariu minim la nivel mondial. Angajatorii ar fi platit salariul minim de 22 de franci elvetieni pe ora (25 de dolari, 15 lire sterline, 18 euro).