O cercetare realizata de institutul IRES arata faptul ca sub 25% dintre romani au renuntat la a mai face credite bancare, anul trecut. In plus, peste 40% dintre conationali au datorii neplatite si mai mult de 50% estimeaza ca vor fi pusi in situatia sa realizeze sacrificii financiare. Pe de alta parte, studiul citat de Mediafax arata ca 24% dintre cei intervievati sustin ca exista persoane care le datoreaza bani.
Referitor la achizitiile imporante realizate in cursul anului trecut, doar 29% dintre respondenti au facut vreuna, cele mai frecvent mentionate fiind cumpararea unui autoturism pentru 19 procente, renovarea casei (16%) sau cumpararea de aparate electrocasnice in cazul a 15%.
Unii conationali au cumparat centrale termice (6%), mobila ( 6%), televizoare (6%) sau computere – 5%. Mediafax arata faptul ca cei 19% dintre respondenti care au afirmat ca au achizitionat o masina reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion.
Mai mult, studiul IRES mai indica faptul ca circa 7% dintre respondenti au tranzactionat bunuri imobiliare, 2% le-au vandut, iar 1% au si vandut, au si cumparat. Totusi, dintre acestia, circa 4,3 din 10 au vandut sau cumparat apartamente sau garsoniere, in timp ce 34% s-au orientat catre terenuri si 19% catre case.
In cursul anului trecut, circa 37% dintre respondenti au imprumutat bani de la banci sau de la amici!
Doar 2,3 din 10 dintre cei care au raspuns intrebarilor au reusit sa puna bani deoparte, dar 38% au sustinut ca vor economisi in cursul acestui an. 54% dintre respondenti cred ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare si in acest an.
Mai mult de 8 din 10 dintre persoanele care estimeaza noi sacrificii financiare au declarat ferm ca nu vor mai achizitiona anumite bunuri. De exemplu, circa 3,6 din 10 vor renunta la deplasarea cu autoturismul propriu, 32% vor imprumuta bani, 24% vor vinde anumite bunuri, iar doar 21 de procente vor apela la credite bancare.
In cursul anului trecut, circa 37% dintre respondenti au imprumutat bani dupa cum urmeaza: 42% dintre acestia au facut credite bancare, 41% au apelat la prieteni, iar circa 6% la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 1.131 de persoane cu varsta de peste 18 ani, iar eroarea sa maxima tolerata este de plus/minus 2,9%.