In cadrul unui interviu pentru postul de televiziune american CNN, analistul Nouriel Roubini explica care sunt motivele pentru care crede ca lumea artei, a tablourilor extrem de scumpe, comercializate pe piata europeana, reprezinta de fapt o forma de a spala bani.
Recent, un tablou in ulei realizat de Picasso, „Femeile din Alger”, a adus un nou record financiar pe piata operelor de arta, iar analistul atrage atentia ca aceasta lume nu este deloc transparenta, din punct de vedere financiar.
Roubini avertizeaza ca piata artelor frumoase atrage cu sine si multe pericole, aici existand comportamente „care se pot incadra in zona gri a economiei mondiale”.
Analistul colectioneaza si el de ani de zile elemente de arta contemporana, mai ales picturi, si spune ca in acest moment, pe piata se manifesta fenomene destul de ingrijoratoare. Nouriel Roubini a explicat pentru CNN ca unii dintre cei care cumpara arta scumpa utilizeaza aceste tranzactii ca pe o forma de spalare de bani.
Piata de arta a devenit la fel de sigura ca un paradis fiscal!
„Cineva, aproape oricine, poate achizitiona o opera de arta care valoreaza circa un milion de dolari, poate achita cash si poate evita astfel orice fel de legatura cu Fiscul”, spune Nouriel Roubini.
Analistul face referire la un studiu apartinand Institutului elvetian Basel pentru Guvernare care avertiza in urma cu 2 ani ca pe piata de arta exista un volum foarte mare de tranzactii ilegale si nesupuse impozitarilor Fiscului.
Potrivit CNN, in acest moment, piata de arta are drept varfuri operele de 179,3 milioane dolari in pictura si respectiv 140,1 milioane in sculptura, ca urmare a pretului din licitatii ale tabloului „Femei din Alger”, respectiv ale sculpturii „Pointing Man”, comercializate recent.
Roubini spune ca piata de arta a devenit la fel de sigura ca un paradis fiscal. „Alternativa este sa cumperi anonim o opera scumpa si sa o ascunzi intr-un port liber din Europa, deoarece nimeni nu stie ce ai depozitat acolo. Este ca si cu fostele conturi din bancile elvetiene”, sustine Roubini.
Estimarile expertilor indica faptul ca unele din casele de licitatii din New-York, SUA, au intentia de a pune in vanzare opere de arta cu o valoare de circa 2,5 miliarde de dolari, arata CNN.
Expertul mai apreciaza ca marile case de licitatii ar trebui sa se implice mai activ in scoaterea la lumina a acestor tranzactii, in transparenta in privinta pretului si a datelor referitoare la aceste tranzactii pentru a eficientiza piata de arta.
Mihai Matei