Exista situatii cand se completeaza in mod eronat un bilant contabil, iar acest aspect va poate face probleme pe viitor. Care ar fi consecintele legale in situatia in care s-a depus un bilant contabil gresit?
In cazul in care, de pilda, suma s-a mutat de pe randul 7 pe cel cu numarul 48 si nu a fost afectat rezultatul, iar notele la bilant au fost intocmite corect, trebuie tinut cont de faptul ca potrivit Legii contabilitatii cu Nr. 82 din anul 1991, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului societatii sau altei persoane care are obligatia gestionarii acesteia.
Reglementarile legale mai stipuleaza ca raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau persoanei imputernicite. In plus, legea spune ca in situatia conducerii contabilitatii in baza unor contracte de prestari-servicii, incheiate cu persoane care sunt autorizate, raspunderea pentru un bilant contabil gresit va reveni in totalitate acestora.
Trebuie sa stiti ca situatiile financiare pentru anii precedenti, deja aprobate si publicate, cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate in niciun fel, ca expresie a principiului intangibilitatii, desemnat de pct. 44 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul 3055/2009).